Introduktion till mjölk

Mjölk är något vi använder när vi lagar mat, bakar och det är något vi dricker. Mjölken går bra att dricka som den är, men den kan också vara en komponent i andra drycker. Till exempel till kaffe då mjölken hjälper till att kyla av kaffet och ger det en krämigare konsistens.

Vad är mjölk?

Mjölk är en stor del av våra liv från att vi är små. Mjölk från vår moder eller ersättning är livets första näring. Men trots att mjölk är något som varit en del av våra liv sedan vi föddes är det inte självklart att alla vet vad mjölk egentligen är för något.

Mjölk är en sorts vätska som produceras i mjölkkörtlarna hos däggdjurshonor. Många tänker att mjölk är något som endast kommer från kor. Men faktum är att mjölk kommer från alla däggdjur som är honor. Människor, getter och älgar producerar också mjölk. Människans mjölk kallas för bröstmjölk och kossans mjölk kallas för komjölk. Komjölken är den mest vanliga sortens mjölk och dricks av människor genom hela livet. Men det går precis lika bra att dricka växtbaserad mjölk om du är allergisk eller vill undvika produkter som kommer från djur.

Vad innehåller mjölk?

En stor del till varför mjölken har druckits av människor genom alla tider är för att den är väldigt näringsrik. Mjölken är berikad med massor av olika vitaminer och mineraler som är nyttiga för oss. Bland annat D-vitamin och kalcium. Mjölkens beståndsdelar kan variera från art till art men det som all sorts mjölk har gemensamt är att den finns för att den ska mätta och ge näring till en nyfödd unge.

Mjölkens etymologi

Ordet mjölk har, som många andra moderna ord, ett flertal olika ursprung. Ordet mjölk är en sammansättning av flera olika ord för mjölk på flera olika språk. I den äldre engelskan finns ordet meoluc, vilket är ordet för mjölk i det saxiska språket. Ett annat ord från samma tid och från samma land är ordet milc som är från det anglikanska språket. I det äldre tyska språket har vi ordet meluks. Ordet meluks tror man i sin tur kommer från fornnordiska ordet mjolk, vilket mest liknar det ord som vi än idag här uppe i Norden använder för ordet mjölk. På svenska säger vi mjölk, på danska säger man maelk medan man på norska säger melk och på isländska mjólk.

Ordet för mjölk kan se och låta olika beroende på var man befinner sig i världen. Men de allra flesta orden liknar varandra. I många språk börjar ordet mjölk på M. Medan ordet i andra språk, till exempel spanskan och italienskan, börjar på L. Många kanske inte visste att det italienska ordet för mjölk är latte och det är där ordet för kaffedrycken som är uppblandad med mjölk kommer ifrån.