Mjölk för de allergiska

Många i Sverige och i resten av världen är allergiska eller har en överkänslighet mot mjölk. Förr i världen fanns det inte särskilt mycket att välja på i mejerihyllorna när det kom till alternativa mjölkprodukter. De kunde smaka helt annorlunda från vad ”vanlig” komjölk smakar och det bidrog till att många undvek att köpa och dricka mjölk helt och hållet.

Men idag har utvecklingen gått framåt och de allergivänliga produkterna som idag finns på marknaden för de allergiska smakar mer eller mindre precis som ”vanlig” komjölk gör. En annan sak som kunde skilja den allergivänliga mjölken från komjölk var konsistensen. Men tack vare utvecklingen och att utbudet och efterfrågan på allergivänlig mjölk ökat så har mejerierna behövt ta fram olika mjölksorter som både smakar och känns som komjölk. I färg kan de olika mjölksorterna skifta något, men de flesta går mot det vita hållet.

Laktosfri mjölk

De allra flesta som har någon form av överkänslighet eller en allergi mot mjölk är laktosintoleranta. Laktos är ett annat ord för mjölksocker, vilket innebär att de som är laktosintoleranta tål mjölkprotein, men inte mjölksockret. Laktosintolerans visar sig genom att tarmen har svårt att ta upp mjölksocker, vilket kan bidra till att man har lätt att få diarré, har ont i magen och besväras av gaser. På marknaden finns det idag laktosfri mjölk där man tagit bort mjölksockret.

Komjölksallergi

Komjölksallergi är något som de flesta utvecklar när de är barn. Det innebär att den som är allergisk mot mjölk är allergisk mot mjölkprotein. Därför funkar det inte att dricka laktosfri mjölk, utan de som är allergiska mot komjölk behöver dricka en mjölk som inte är animalisk.