Mjölk som näringsämne

Att mjölken är något som är nyttigt för oss är något vi fått höra sedan barnsben. Mjölk innehåller många näringsämnen, vitaminer och mineraler och i den här delen går vi igenom de olika näringsämnena som finns i mjölk och varför den är nyttig.

Kalcium

Ett ämne mjölken är väldigt rik på är ämnet kalcium. I det periodiska systemet så förkortas kalcium till Ca. Kalcium behövs bland annat för att bygga upp vårt skelett, hjälper till vid blodkoagulering och nervfunktioner.

D-vitamin

D-vitamin är den sortens vitamin många tänker att vi får i oss via solljus. Men vi kan även få i oss det genom att dricka mjölk. D-vitamin hjälper till att reglera balansen av kalk i tänder och skelett och det är även bra för vårt immunförsvar.

Vitamin B12

Ett annat sorts vitamin som mjölk innehåller är vitamin B12. Vitamin B12 är viktig för kroppens ämnesomsättning , för bildningen av blodkroppar och är en viktig vitamin för vårt nervsystem. Vitamin B12 går främst att finna i animaliska produkter. Detta innebär att många som undviker animalisk kost lider av B12-brist.

Fosfor

Ett annat viktigt ämne som hjälper till att stärka våra ben och våra tänder är fosfor. Fosfor är dessutom ett ämne som samverkar med kalcium när kroppen bildar skelett och tänder.