Mjölk som är icke-animalisk

Oavsett om du är allergisk mot mjölk eller är vegan eller vegetarian och vill undvika att förtära produkter som kommer från djur finns det idag flera olika sorters mjölk på marknaden. I den här delen går vi igenom några alternativ till komjölk.

Sojamjölk

Sojamjölk är en mjölk som är framställd på sojabönor som man har blötlagt. Sedan maler man bönorna och kokar dem i vatten.

Havremjölk

Havremjölk kan ibland också kallas för havredryck. Precis som namnet redan berättat är havremjölken gjord på havre. När havremjölk tillverkas så börjar man med att lägga havreflingor i vatten som sedan mals. Havreflingorna och vattnet mixas och mals.

Rismjölk

Ett annat alternativ till komjölk är rismjölk. Rismjölk är gjord på ris och tillverkas av ris som är fermenterat och vatten.

Mandelmjölk

Sedan finns det även en dryck som är gjord på mandel. Mjölken framställs efter att man låtit mandlar ligga i blöt. Efter att de varit blötlagda skalas de och mixas tillsammans med vatten.

Kokosmjölk

Ett annat exempel på mjölk är kokosmjölken. Kokosmjölken framställs genom att riva kokosnötens innehåll och låta det koka i vatten. Kokosmjölk har en smak av kokos och är ett bra alternativ i matlagning, men kanske inte om du ska dricka ett glas mjölk.