Rolig fakta om mjölk

Att mjölken är en populär dryck och är vanlig i både matlagning och bak är något vi alla vet. Men för att göra mjölken lite roligare kommer vi i den här delen ge dig en del fakta om mjölk som kan vara onödig att veta, men ack så rolig.

Innehåller mycket näring

Mjölken är nyttig för oss att dricka för att den innehåller många bra näringsämnen bestående av både vitaminer och mineraler. Visste du att mjölken innehåller 18 av de 22 ämnen vi enligt Livsmedelsverket behöver få i oss dagligen? Många experter menar att ungefär en halv liter mjölk om dagen är det som är det mest ultimata för att få i sig stora delar av vårt dagliga behov av kalcium.

10-20 liter mjölk

10-20 liter mjölk är så mycket mjölk som en kospene innehåller. Under en kos genomsnittliga livstid så producerar hon mjölk som motsvarar 20 000 glas mjölk.

Överkänslighet mot mjölk

Mjölkallergi är något de flesta utvecklar redan som barn. Det är vanligt att man senare i livet utvecklar en överkänslighet mot mjölkprotein eller mot laktos. Omkring 4-10 % av befolkningen i Sverige är laktosintoleranta. Om du är känslig mot laktos i komjölk kan du testa att dricka getmjölk eftersom getmjölk inte innehåller det protein som finns i komjölk som gör många allergiska eller överkänsliga.

Ost

För att få fram en vanlig herrgårdsost krävs det 10 liter mjölk. När man framställer ost tar man löpen som kommer från mjölken. Löpen kommer till i kossornas mage när de idisslar. Löpe innehåller enzymet kymosin som i sin tur möjliggör att mjölken kan stelna. I Sverige används löpe alltid när man tillverkar ost.