Mjölkens viktiga del i andra produkter

Mjölken är en vanlig del i både drinkar, bakning och matlagning. I den här delen ger vi dig några exempel på när mjölken spelar en viktig roll i andra produkter.

Mjölkprodukter

Mjölken går att dricka som den är. Men den har även en förmåga att kunna förvandlas till andra mjölk- och mejeriprodukter. Till exempel ost, yoghurt, fil, glass, smör, crème fraîche och gräddfil.

Till bakning

Förutom att mjölken går att använda för att tillverka andra mejeriprodukter är mjölken en stor och viktig del av många bakrecept. Några exempel på recept där mjölken ingår är bullar, kladdkaka, sockerkaka, kärleksmums, chokladbollar och munkar. Den är även en viktig beståndsdel när man bakar tårta.

Till matlagning

Även till mat så används mjölk. En klassisk maträtt där det behövs mycket mjölk är till exempel pannkakor. Andra maträtter som innehåller mjölk är paj och lasagne. Mjölken kan också användas i olika såser som tillbehör till maten. Till exempel i bechamelsås.

Drycker

Mjölken går att dricka som den är. Men den går att variera och använda som ingrediens till andra drycker. Några exempel på drycker som innehåller mjölk är varm choklad, kaffe och det förekommer i en del alkoholhaltiga drinkar. Till exempel white russian.